Тамақтан улану- бұл әдетте ас қорыту бұзылыстарымен бірге жүретін ауру. Оның себебі әр түрлі микроорганизмдердің көбінесе бактериялардың ағзаға тағаммен бірге түсуінен болуы мүмкін.
Тамақтан уланудың белгілері:
– іш өтуі;
– құсу;
– жүрек айну;
– әлсіздік;
– іш ауруы.
Тамақтан уланудың алдын алу шаралары:
-азық түлік өнімдерін сатып алғанда шығарылған күніне және жарамдылық мерзіміне назар аударыңыз;
– тағамды тиісті жағдайда және дұрыс температурада сақтаңыз;
– термиялық өңдеуге жатпайтын көкөністерді, жемістерді, көк шөптерді ағынды су астында мұқият жуыңыз;
– үй жағдайында дайындалған консервіленген және кез келген басқа да тамақ өнімдерін стихиялық белгіленбеген сауда орындарынан сатып алмаңыз;
– тағамдарды дайындау кезінде жеке гигиена ережелерін сақтаңыз;
– ыдыс жууға арналған шүберекті және ас үй сүлгісін жиі ауыстырыңыз, ас үйдегі тазалықты қадағалаңыз.
Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары А.Искаков