Пятница, 14 марта, 2025
16.2 C
Мырзакент
ҮйЖАҢАЛЫҚТАРЕт өнімдеріне қойылатын талаптар

Ет өнімдеріне қойылатын талаптар

Қазақстан Республикасының «Ет өнімдеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» туралы нормативтік-құқықтық актілер мен стандарттарға сәйкес, ет өнімдеріне бірқатар санитарлық-эпидемиологиялық талаптар қойылады. Олардың негізгі бағыттары мыналарды қамтиды:

  1. Ет өнімдерін өндіру мен өңдеудің санитарлық талаптары:
    • Ет өнімдері өндірісінде қолданысқа берілетін шикізат сапалы болуы тиіс және ветеринарлық-санитарлық бақылаудан өтеді.
    • Етті өңдеу кезінде қолданылатын құралдар, қондырғылар, жабдықтар тазалығы сақталуы тиіс.
    • Өндіріс орындары санитарлық-гигиеналық жағдайларға сай болуға міндетті, өндірістік үдеріс кезінде өндірістік орындар мен жеке жұмысшылардың тазалығы қамтамасыз етіледі.
  2. Ветеринарлық бақылау:
    • Еттің қауіпсіздігіне қатысты бақылау ветеринарлық инспекция арқылы жүргізіледі.
    • Ет өнімдерін өндіретін кәсіпорындар ветеринарлық куәландырудан өтеді.
    • Өндірілетін ет өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы талаптарға сәйкес болуы тиіс (микробиологиялық, химиялық және радиологиялық зиянды заттардан тазартылуы қажет).
  3. Қолданылатын қоспалар мен дәмдеуіштер:
    • Ет өнімдерінде тек тағамдық қауіпсіздігі дәлелденген қоспалар мен дәмдеуіштер қолданылады.
    • Қоспалар мен дәмдеуіштердің құрамында зиянды заттар мен аллергиялық реакцияларға әкелетін компоненттер болмауы керек.
  4. Қаптама мен сақтау:
    • Ет өнімдері сапасын сақтау үшін дұрыс қаптама мен сақтау жағдайларында сақталуы керек.
    • Өнімдер сақтау температурасына қатысты санитарлық талаптарға сәйкес болуы қажет.
  5. Маркировка және белгілер:
    • Ет өнімдерінің әрбір түрі сәйкестігін растайтын таңбалауды (маркировканы) алған болуы қажет.
    • Маркировкада өнімнің құрамында қандай ет түрлері, сақтау мерзімі, өндіріс орны мен тауар туралы басқа да ақпараттар көрсетіледі.
  6. Гигиеналық талаптар:
    • Ет өңдеу орындарында жұмысшылардың жеке гигиенасы сақталуы керек: арнайы жұмыс киімдері, қол жуу және антисептиктерді пайдалану.

Қазақстанда ет өнімдеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар мен ветеринарлық бақылау заңнамаларына сәйкес, осы талаптардың орындалуы адамдардың денсаулығы үшін маңызды болып табылады.


Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары А.Искаков

ҰҚСАС МАҚАЛАЛАР

ЖАУАП ҚАЛДЫРУ

Пікіріңізді енгізіңіз!
мұнда сіздің атыңызды енгізіңіз

ЕҢ ТАНЫМАЛ