Қазақстан Республикасының «Ет өнімдеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар» туралы нормативтік-құқықтық актілер мен стандарттарға сәйкес, ет өнімдеріне бірқатар санитарлық-эпидемиологиялық талаптар қойылады. Олардың негізгі бағыттары мыналарды қамтиды:
- Ет өнімдерін өндіру мен өңдеудің санитарлық талаптары:
- Ет өнімдері өндірісінде қолданысқа берілетін шикізат сапалы болуы тиіс және ветеринарлық-санитарлық бақылаудан өтеді.
- Етті өңдеу кезінде қолданылатын құралдар, қондырғылар, жабдықтар тазалығы сақталуы тиіс.
- Өндіріс орындары санитарлық-гигиеналық жағдайларға сай болуға міндетті, өндірістік үдеріс кезінде өндірістік орындар мен жеке жұмысшылардың тазалығы қамтамасыз етіледі.
- Ветеринарлық бақылау:
- Еттің қауіпсіздігіне қатысты бақылау ветеринарлық инспекция арқылы жүргізіледі.
- Ет өнімдерін өндіретін кәсіпорындар ветеринарлық куәландырудан өтеді.
- Өндірілетін ет өнімдерінің қауіпсіздігі мен сапасы талаптарға сәйкес болуы тиіс (микробиологиялық, химиялық және радиологиялық зиянды заттардан тазартылуы қажет).
- Қолданылатын қоспалар мен дәмдеуіштер:
- Ет өнімдерінде тек тағамдық қауіпсіздігі дәлелденген қоспалар мен дәмдеуіштер қолданылады.
- Қоспалар мен дәмдеуіштердің құрамында зиянды заттар мен аллергиялық реакцияларға әкелетін компоненттер болмауы керек.
- Қаптама мен сақтау:
- Ет өнімдері сапасын сақтау үшін дұрыс қаптама мен сақтау жағдайларында сақталуы керек.
- Өнімдер сақтау температурасына қатысты санитарлық талаптарға сәйкес болуы қажет.
- Маркировка және белгілер:
- Ет өнімдерінің әрбір түрі сәйкестігін растайтын таңбалауды (маркировканы) алған болуы қажет.
- Маркировкада өнімнің құрамында қандай ет түрлері, сақтау мерзімі, өндіріс орны мен тауар туралы басқа да ақпараттар көрсетіледі.
- Гигиеналық талаптар:
- Ет өңдеу орындарында жұмысшылардың жеке гигиенасы сақталуы керек: арнайы жұмыс киімдері, қол жуу және антисептиктерді пайдалану.

Қазақстанда ет өнімдеріне қойылатын санитарлық-эпидемиологиялық талаптар мен ветеринарлық бақылау заңнамаларына сәйкес, осы талаптардың орындалуы адамдардың денсаулығы үшін маңызды болып табылады.
Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысының орынбасары А.Искаков