Пятница, 19 сентября, 2025
24.1 C
Мырзакент
ҮйСЭСАзық-түлік базарлары, көтерме және бөлшек сауда объектілеріне қойылатын талаптар

Азық-түлік базарлары, көтерме және бөлшек сауда объектілеріне қойылатын талаптар

Азық-түлік — адам өмірінің негізгі қажеттіліктерінің бірі. Оның сапасы мен қауіпсіздігі халық денсаулығына тікелей әсер етеді. Сол себепті азық-түлік өнімдерін сатумен айналысатын базарлар мен сауда объектілері (дүкендер, супермаркеттер, көтерме қоймалар және т.б.) белгілі бір санитарлық-гигиеналық, технологиялық және ұйымдастырушылық талаптарға сай жұмыс істеуі қажет.

Мемлекет тарапынан азық-түлік саудасын реттеу — қоғамдық қауіпсіздік пен денсаулық сақтау саласындағы маңызды шаралардың бірі. Әсіресе, азық-түліктің сапасы, сақтау мерзімі, сату жағдайлары мен қызметкерлердің санитарлық жағдайы заңмен қатаң қадағаланады.


Сауда объектілерінің түрлері

  1. Азық-түлік базарлары — негізінен ашық немесе жартылай жабық алаңдарда ауылшаруашылық және өзге де азық-түлік өнімдерін тікелей өндірушіден немесе делдалдардан сатып алуға арналған орындар.
  2. Көтерме сауда объектілері — үлкен көлемде тауар айналымы жүретін қоймалар мен логистикалық орталықтар.
  3. Бөлшек сауда орындары — супермаркеттер, дүкендер, дүңгіршектер, кішігірім павильондар, азық-түлік бутиктері.

Барлық осы объектілер өз қызметін белгілі бір ережелер мен стандарттарға сәйкес жүзеге асыруы тиіс.


Азық-түлік сатылатын орындарға қойылатын негізгі талаптар

1. Санитарлық-гигиеналық талаптар

  • Сауда орындарының ішкі және сыртқы аумағы таза әрі залалсыздандырылған болуы тиіс;
  • Қоқыс жинау, сақтау және шығару жүйесі реттелген, арнайы белгіленген болуы қажет;
  • Еден, қабырға, жабдықтар (сөре, тоңазытқыш, таразы, үстел т.б.) тазалықта ұсталуы тиіс;
  • Жабық сауда объектілері желдеткіш және су құбыры, кәріз жүйесімен қамтамасыз етілуі қажет.

2. Өнімдердің сақтау және сату шарттары

  • Әрбір өнім түрі арнайы температура мен ылғалдылық режимінде сақталуы керек (мысалы, сүт, ет, балық — тоңазытқышта);
  • Тағам өнімдері қаптамада және белгіленген жарамдылық мерзімімен сатылуы тиіс;
  • Тауардың шыққан елі, өндірушісі, құрамы, жарамдылық мерзімі туралы толық ақпарат берілуі керек;
  • Шикі өнім мен дайын өнімді қатар орналастыруға болмайды (мысалы, шикі ет пен дайын тағамды);
  • Азық-түлікті еденге тікелей қоюға тыйым салынады.

3. Қызметкерлерге қойылатын талаптар

  • Барлық қызметкерлердің медициналық кітапшасы болуы және уақытылы тексеруден өтуі міндетті;
  • Арнайы формада (таза алжапқыш, бас киім, қолғап) жұмыс істеуі қажет;
  • Жеке гигиена талаптарын сақтау — басты шарт (қол жуу, тырнақты таза ұстау, сақал-мұрт талаптарына сай болуы);
  • Ауырып тұрған қызметкердің тамақ өнімдерімен байланыста жұмыс істеуіне рұқсат етілмейді.

4. Өрт және қауіпсіздік талаптары

  • Сауда орындары өртке қарсы құралдармен (өрт сөндіргіш, дабыл жүйесі) жабдықталуы қажет;
  • Эвакуациялық жолдар мен есіктер кедергісіз болуы керек;
  • Электр сымдары, жарық және тоңазытқыш жабдықтары техникалық талаптарға сай болуы тиіс.

5. Құқықтық және әкімшілік талаптар

  • Сауда орны тіркелген және тиісті рұқсатнамалармен қамтамасыз етілуі керек (санитарлық-эпидемиологиялық қорытынды, рұқсат қағаздары);
  • Тауардың сапасы мен қауіпсіздігін дәлелдейтін сертификаттар немесе сәйкестік құжаттары болуы шарт;
  • Сатушылар тұтынушылардың сұранысына жауап беруі және заң бойынша тұтынушы құқығын қорғауы тиіс.

Азық-түлік базарларына тән ерекшеліктер мен талаптар

  • Ашық базарларда тауар сатылатын орындар шатырмен жабдықталуы, желден, күннен және жауын-шашыннан қорғалған болуы қажет;
  • Ет пен сүт өнімдері арнайы рұқсаты бар орындарда, тоңазытқышпен жабдықталған сауда нүктелерінде сатылуы тиіс;
  • Әрбір базарда ветеринарлық-санитарлық зертхана жұмыс істеуі керек (ет, сүт, балық өнімдерін тексеру үшін);
  • Сатып алушы мен сатушы арасындағы арақашықтық пен сауда ережелері сақталуы тиіс.

Көтерме сауда объектілеріндегі қосымша талаптар

  • Логистикалық жүйе жақсы ұйымдастырылған болуы керек (жүк түсіру, сақтау, тарату процестері);
  • Қоймада температура, ылғалдылық және санитарлық бақылау жүйесі орнатылуы тиіс;
  • Өнімнің айналымы мен сақталуын қадағалайтын электронды жүйелердің болуы құпталады;
  • Тауар партиясына ілеспе құжаттар тіркелуі міндетті (сапа паспорты, шығу тегі, тасымалдау шарттары).

Бақылау және жауапкершілік

Азық-түлік саудасындағы санитарлық талаптардың орындалуын жергілікті санитариялық-эпидемиологиялық бақылау басқармалары, ветеринариялық қызметтер, өрт сөндіру қызметтері, тұтынушылар құқығын қорғау органдары бақылайды. Талаптарды бұзу жағдайында:

  • Ескерту немесе айыппұл салынады;
  • Сауда орнының жұмысы уақытша тоқтатылуы мүмкін;
  • Қайта бұзушылық болған жағдайда лицензиясынан айырылуы ықтимал.

Қорытынды

Азық-түлік саудасы — үлкен жауапкершілікті талап ететін сала. Базарлар мен дүкендерге қойылатын талаптар қарапайым көрінгенімен, олардың әрқайсысы адамның денсаулығын қорғауға бағытталған. Сондықтан сатушы да, тұтынушы да тазалық пен тәртіпке бей-жай қарамауы тиіс. Әркім өз орнында жауапкершілік танытса ғана қоғамда сапалы және қауіпсіз азық-түлік айналымы қалыптасады. Денсаулық — тек медицина емес, дұрыс ұйымдастырылған өмір салты мен қауіпсіз ортада басталады.

Түркістан облысының санитариялық-эпидемиологиялық бақылау департаменті басшысы Н.Нышанов

ҰҚСАС МАҚАЛАЛАР

ЖАУАП ҚАЛДЫРУ

Пікіріңізді енгізіңіз!
мұнда сіздің атыңызды енгізіңіз

ЕҢ ТАНЫМАЛ